torstai 17. huhtikuuta 2014

Pitäisikö puhua vai jättää puhumatta?

On asioita, joita on vaikea sanoa ääneen. On asioita, joista en halua puhua. On asioita, jotka vaivaavat mieltäni, mutta joista en pysty puhumaan. En, vaikka haluaisin. On asioita, joista en puhu, sillä jo niiden ajatteleminen saa minut ahdistuneen pahoinvoivaksi.
On pari asiaa, jotka satuttavat mieltäni jatkuvasti. En pysty puhumaan niistä. En saa niitä ulos itsestäni. Kirjoittaminen on ollut mulle keino puhua ja sanoittaa olojani. Silloin kun en ole pystynyt puhumaan, olen kuitenkin pystynyt kirjoittamaan. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, etten saa asioita ulos minusta edes paperille tai tässä kohtaa ruudulle. Miksi se on niin vaikeaa? Ehkä sen takia, että nämä ovat asioita, joita en ole tottunut käsittelemään. Vältän niiden kirjoittamista täällä blogissakin, vaikka samalla haluaisin, että tämä blogi on ennen kaikkea minua varten. Haluaisin pystyä kirjoittamaan täällä kaikesta sen enempää sensuroimatta ajatuksiani ja olojani. Haluaisin pystyä kirjoittamaan myös niistä kaikkein vaikeimmista asioista. Sillä ehkä silloin joku toinenkin samojen asioiden kanssa painija, saisi sanotuksi oloaan. Ehkä itsekin pääsisin silloin eteenpäin. Nyt junnaan samassa..

Yksi kipeimmistä ja vaikeimmista asioista elämässäni on syömishäiriöni, jonka kanssa olen joutunut painimaan yli kahdeksan vuotta. Se mikä tekee syömishäiriöstäni niin vaikean sanoitettavan, on sen muuttuneisuus vuosien varrella. Syömishäiriöni alkoi anorektisella oireilulla, kaikkine syömisten säännöstelyillä ja pakkoliikkumisilla. Sitten mukaan tuli oksentelu, ja myöhemmin ahmiminen.
Minua hävettää, ahdistaa, nolottaa. Ja nyt haluan lopettaa tämän kirjoittamisen tähän. En halua ajatella vuosien epäonnistumista...

En pysty enää saamaan sanoja ulos ruudulle. En oikeastaan edes halua. Haluan pysyä hiljaa. Mutta auttaako se minua? Vuosien kokemusten myötä voin sanoa, että ei auta. Nyt kuitenkin tuntuu paremmalta olla kirjoittamatta enempää.

8 kommenttia:

  1. "Haluaisin pystyä kirjoittamaan myös niistä kaikkein vaikeimmista asioista. Sillä ehkä silloin joku toinenkin samojen asioiden kanssa painija, saisi sanotuksi oloaan."

    Blogiasi lukiessani huomaan, etten ole yksin ahdistavan pahan oloni kanssa. Ei se helpota minun arkeani, mutta jollain tavalla siitä saa tukea. On hienoa, että käsittelet tuntemuksiasi kirjoittamalla niistä tänne. Toivon sulle kaikkea hyvää, älä lähde liian aikaisin pois. Kaikella on pakko olla jokin tarkoitus. Koita jaksaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Kurjaa kuulla, että jollain muullakin on paha olo, mutta samaan aikaan, niin kuin sanoit, siitä saa tukea. Ei ole yksin omien olojensa kanssa.
      Toivon sinulle myös kaikkea hyvää, ja paljon jaksamista!<3

      Poista
  2. Nuo kipeät asiat pitää justiinsa käsitellä, maton alle lakaiseminen on varmasti yksi joka aiheuttaa ahdistusta yms. - kokemusta on. Ite oon saanut mahtavan vapautuksen kun oon käsitellyt asiat, se vie aikaa mutta se kärsivällisyys palkitaan kyllä :)

    Käytä useampia keinoja ilmaisuun ja kohtaa KAIKKI ne tunnetilat(häpeä, ahdistus, turvattomuus ehkä vihakin) vähän kerrallaan - päästät pikkuhiljaa ulos. Ei oo helppoa tiedän... mutta "Vaikeuksien kautta voittoon"

    Anna ittelles mahdollisuuksia vielä niin annan puolestaan sulle voimia :)
    Hyvää Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tsemppaavasta viestistäsi! Se antoi positiivista voimaa(: Hyvää pääsiäistä sullekin!

      Poista
  3. En tiedä mistä aloittaisin..

    Törmäsin blogiisi vasta äsken ja luin kaikki kirjoitukset läpi ja tietyllä tasolla samaistuin. Itsestäni kerron sen verran, että joulukuussa kävin "paniikkioireita kuvaavan kohtauksen" vuoksi nuorisopsykiatrian poliklinikalla juttelemassa. Siitä en saanut mitään irti. Sanoivat loppuun, että "aika on täysi, soittele jos haluat myöhemmin jutella lisää" : fiiliksenä jäi se tunne, että eihän minulla mitään oikeaa ongelmaa ole. Vuoroin tuntuu, että ainoa vaihtoehto on oman käden kautta kulkeminen, toisinaan "hyvä voittaa", ajattelen että en voi tuottaa pettymystä ja "häpeää" perheelleni, enkä voi jättää äitiäni yksin. Voin toimia kavereilleni "terapeuttina",puida heidän ongelmiaa tai toimia sovittelijana, voin hymyillä ja nauraa, mutta vain hetken aikaa. Sitten tarvitsen sen oman ajan, oman rauhan tai muuten en voi vain estää kyyneleitä, tärinää ja "paniikkioireen tapaista kohtausta", kuten tänään yllätyäen kävi. Siskoni kannusti "No kokoahan nyt ittes!" Yeah..


    Tilanteesi omalla tavalla luo itselleni turvaa, en ole ainoa joka tuntee olevansa "loukussa". Itse kirjoitan päiväkirjaa, se helpottaa. Toivon että blogin pitäminen helpottaa sinua ja kannatan sitä, että kertoisit "puhumattomista asioista", ihan vaikkapa täällä blogissa.


    Kun tabletilla kirjoittelen, niin en tämän pidempää tekstiä jaksa sanella, mutta toivottavasti saat puhuttua mieltä painavista asioista ja muutenkin, Voimahali!


    ~ Aakkonen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Kiva kuulla, että olet saanut jotain irti teksteistäni.
      Ikävää, että sulla on huonoja kokemuksia avun saamisesta/hakemisesta. Olen kyllä itsekin törmännyt samaan.
      Jatka ihmeessä päiväkirjan kirjoittamista, jos se kerran helpottaa. Kirjoittaminen on välillä kyllä erittäin vapauttavaa! Oletko jossain koulussa? Pystyisitkö sitä kautta hakea apua oloosi..? Aloin vain miettimään tilannettasi..
      Iso voimahali myös sinulle!

      Poista
  4. Itsekin välttelen vaikeista asioista kirjoittamista. Yleensä puran blogiin vain senhetkistä oloa, nyt yritän käyttää sitä vaikeiden asioiden käsittelyynkin. Välillä se vain pahentaa oloa, mutta uskon, että pidemmällä tähtäimellä niiden käsittelystä on apua. Tai ainakin toivon niin. Kirjoittamisenkin kanssa voi ja kannattaakin etsiä niitä omia rajojaan, ei siitä ainakaan haittaa ole. Jos tuntuu siltä, ettei onnistu, ei niitä kaikkia tekstejä tarvitse välttämättä koskaan kirjoittaa loppuun asti :)

    Ja ihan varmasti sun blogista on ja on ollut apua monille, kirjoititpa mistä tahansa! Aina on niitä, jotka etsivät ihmisiä, jotka käyvät läpi samoja asioita, joille samat tunteet ovat tuttuja... Usein sitä oloa auttaa jo se, että tietää ettei ole ainoa, joka joutuu painimaan niiden asioiden kanssa.

    VastaaPoista